sunnuntaina, tammikuuta 07, 2007

Perunattomat pidot

Tein jokin aika sitten kirja-arvostelun uudesta, keskiajan inspiroimasta ruokakirjasta. Koska keskiaikainen kokkaus haudutteluineen on varsin aikaaviepää, siirtyi ohjeiden kokeileminen hamaan tulevaisuuteen.

Eilen tuli sitten värkättyä keskiaikainen loppiaisateria pitkän kaavan mukaan pienelle vierasjoukolle. Mukavaa näpräämistä, jossa huomasi, miten suuri rooli "uuden maailman" koisokasveilla - perunalla, tomaatilla ja paprikalla - on nykyeurooppalaisen ruokavaliossa. Ne ovat pitkälti korvanneet palkokasvit, juurikkaat ja kaalit arkiruoan perustana.

Alkupaloista löytyi muun muassa linssisalaattia, täytettyjä herkkusieniä, savuporoa, savusärkeä, kylmäsavulohta ja spelttisämpylöitä yrttirahkalevitteellä. Pääruokana oli italialaista olutkanaa yrttikastikkeessa lisukkeinaan hunaja-rosmariinilanttuja, hapankaalihauduketta sekä spelttisuurimoita. Pienen tauon jälkeen nautiskelimme vielä punaviinisiirapissa haudutettuja päärynöitä.

Harmillista kyllä, visuaalinen kokonaisuus kärsi hieman saviastioiden ja tinatuoppien puutteesta. Kuviakaan ei tullut otettua; atrian valmistuttua nälkä oli jo sitä luokkaa, ettei dokumentointi tullut ensimmäiseksi mieleen.

Varsin kattava verkkolähde keskiaikaiseen ruoanlaittoon resepteineen on Gode Cookery-sivusto. Suomalaisten keskiaikaharrastajien kokeilemia ohjeita kommentteineen löytyy esimerkiksi täältä.

Feast scene from Gregory's Moralia. Paris, 12th century. A Feast for the Eyes.

2 kommenttia:

Kafkakoski kirjoitti...

Hyvää uutta vuotta ja kiitos kivoista linkeistä.

pagisija kirjoitti...

Eipä kestä. Erinomaista uutta vuotta myös Espanjaan!