tiistaina, joulukuuta 05, 2006

Hevoisillaan ja ratsuillaan

Wienin Espanjalaisen ratsastuskoulun naytoksiin on turha pyrkiytya ilman varausta kuukausia etukateen. Hevosharrastajalle - etenkin niille, jotka ovat joskus itse kouluttaneet hevosia - jopa mielenkiintoisempaa katsottavaa tarjoavat kuitenkin koulun aamuharjoitukset. Tosin niihinkin saa varautua jonottamaan tovin 12 euron paasymaksun lisaksi.

Caprioleja, levadeja ja muita kuuluisimpia suorituksia* treeneissa harvemmin nakee, mutta sitakin hartaampaa perusasioiden hiomista. Varsinkin nuorten, viela teraksenharmaiden hevosten (valkoiset lipizzanhevoset syntyvat mustina ja vaalenevat ian myota) opettamista oli kiintoisa seurata; ratsuttajien karsivallisyys varsojen kanssa nayttaa rajattomalta. Vaikka espanjalainen ratsastuskoulu edustaakin eurooppalaisen ratsastuksen jaykimpia perinteita kooten hevoset ratsastajan alle tiiviiksi paketeiksi, elaimet ovat tyoskennellessaan rennon ja tyytyvaisen oloisia. Ei touhusta muuten mitaan tulisikaan.

Kovin luonnonmukaista hevosenelamaa nelijalkaiset tahdet eivat kylla paase viettamaan - niin koulu kuin tallitkin ovat aivan Wienin sydamessa, jossa ei ulkoiluaitauksia nae.

*Osalla Espanjalaisen ratsastuskoulun naytosliikkeista on sotaisa historia: potkut ja hypyt ovat jaanteita ajalta, jolloin hevosia kaytettiin lahitaisteluissa. Tavallisessa nykykouluratsastuksessa niita ei harrasteta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kävimme syyskuussa Wienissä ja vierailimme myös Espanjalaisessa ratsastuskoulussa. Melkein kyynel tirahti katsellessa noita komeita eläimiä (vanha hevoshullu...).

Nyt on edessä Uuden Vuoden reissu samaan paikkaan ja eiköhän se ole vietävä tuo kumppanikin sinne Lipizzanereita katsomaan!

Kati Parppei kirjoitti...

Juu, kauniita olivat, ja lihaksikkaita. Lipizzanereilla on ymmärtääkseni erityisen hyvin kehittynyt takaosa, joka mahdollistaa vaikeat ja voimaa vaativat liikkeet...?