lauantaina, tammikuuta 27, 2007

Pagistaanin pannuleipä

Black Olives; from the Tacuinum Sanitatis, Österrichische Nationalbibliothek, Vienna, Codex Vindoboniensis 2396. A Feast for the Eyes.

Eilen innostuin kokeilemaan hieman soveltaen* lesepaketin kyljestä löytynyttä focaccia-ohjetta.

Myöhäinen iltapala, kaksi hyvin nälkäistä koemaistajaa, kulhollinen tonnikalasalaattia ja pannullinen yli odotusten onnistunutta, tuoretta leipää. Tietäähän sen, miten siinä kävi. Kuvaakaan ei ehditty ottaa.

Italialainen pannuleipä eli focaccia

3 dl vettä
2 dl vehnäleseitä
1 pussi kuivahiivaa (11 g)
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1/2 dl oliiviöljyä
5 1/2 dl vehnäjauhoja


Päälle:

oliiviöljyä
2-3 kynttä valkosipulia
reiluhkosti rosmariinia
oliiveja
suolaa
(parmesaania)


Sekoita hiiva leseisiin ja seos reilusti kättä lämpimämpään veteen. Lisää suola, sokeri, öljy ja jauhot, alusta tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle (n. 30 x 25 cm), ripottele päälle vähän jauhoja ja taputtele tasaiseksi. Kohota liinan alla puolisen tuntia.

Purista sillä välin valkosipuli ja sekoita se sekä rosmariini oliiviöljyyn. Painele kohonneeseen leipään sormella kuoppia ja töki niihin oliivit. Voitele koko komeus maustetulla öljyllä. Ripottele halutessasi pinnalle vielä hieman rosmariinia ja suolaa. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia. Jos haluat, lisää valmiin leivän päälle ripaus parmesaania heti uunista ottamisen jälkeen.

*Hämmästyttävää kyllä, en käyttänyt lainkaan spelttiä, jota saan yleensä ujutettua muodossa tai toisessa kaikkiin leipomuksiini. Focacciaankaan se ei liene hullumpi lisä.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuota on pakko kokeilla,,kun niin herkulliseksi mainostit.Ainekset vaikuttavat lupaavilta. Tää vaikuttaa siis chapata-leivältä, jta myydään kaupoissa.Minkähänlaista tulisi grahamista? Minä kanssa tykkään speltistä, siinä on se herkullinen, pähkinäinen vivahde, mutta sillä pelkästään ei kaikki kohotettava oikein onnistu.

Kati Parppei kirjoitti...

Jep, herkullista oli. Perinteisesti kai focaccia - kuten chapattakin - tehdään valkoisista perusvehnäjauhoista, mutta esimerkiksi tuo leselisä sopi leipään mainiosti. Grahamkin varmasti käy.

Speltillä leipomisessa on tosiaan omat niksinsä. Hyvä on aloittaa kokeileminen vaikkapa piirakkapohjista ennen kohotettavia leivonnaisia (joissa tosiaan speltin määrä voi vaatia vähän säätämistä).

Anonyymi kirjoitti...

Juuri äsken keittiössä istuskellessani ja leipää nutustaessani juolahdit mieleeni. Sinä ja syksyinen vierailumme mökillänne. Sadetta. Neljä vispaavaa häntää ja märkää kuonoa. Lämmin sauna. Kuumaa kanakeittoa ja ihanaa vastaleipomaasi leipää. Ja mitä huomasinkaan, kokeileva keittiösi oli jälleen bongannut uutta maukasta ja maistuvaa. Tekisi mieli testata itsekin. Olen vain hirveän saamaton kokeilemaan uusia reseptejä ja senpä takia ihastellen luen tekemistäsi uusista makumaailman valloituksista. Olet täällä ajatuksissamme. Ottoa lämmöllä muistellen. Osanottomme.
-L

Kati Parppei kirjoitti...

Kiitos! Eivätpä ole teidänkään keittiönne tuotokset unohduksiin jääneet, monta herkullista hetkeä on niiden parissa vietetty :).

Ensi viikolla pistäydyn taas Joensuussa (ti-to/pe). Josko löytyisi kalentereista tilaa tapaamiselle ja juttutuokiolle?