Pariin kuukauteen en ole ruoka-asioista jupissut, mutta nyt muiden kiireiden hellittäessä ehtii taas vilkaisemaan lautasellekin. Pagistaanissahan sille on pyritty kokoamaan arkena kasviksia ja jättämään lihan- ja kalansyönti viikonloppuihin ja muihin erityistapauksiin (meillä tämä on helppoa toteuttaa, koska lihaan mieltyneempi osapuoli syö lounaansa töissä). Jako toimii hyvin ja menee jo sen kummempia miettimättä omalla painollaan, vaikka alkuviikosta lounaaksi tuleekin syötyä viikonlopun tähteitä ja siten usein myös lihaa. Tähteiden hyötykäyttö on kuitenkin minusta monin verroin tärkeämpää kuin fundamentalistinen pitäytyminen itse luomissaan säännöissä.
Pipon kiristyminen ei ole kellekään hyväksi, olipa asia mikä hyvänsä.
Mistä tämä nyt tuli mieleen? Residenssimme postiluukusta tipahtelee erinäisten päivittäiskaupan ryhmittymien asiakaslehtiä, joissa viime aikoina on muun median tapaan tuotu esille ruokavalintojen vaikutusta ympäristöön. Yhä enemmän tapetille on noussut paine lihansyönnin vähentämiseen. Ruoan hinnannousu saa sitä paitsi monen miettimään, onko jokapäiväiseen lihakimpaleeseen tai suikalepakettiin enää varaa, vai olisiko liha sittenkin säästettävä sunnuntaiherkuksi.
Viimeksi eilen luin yhtä mainituista asiakaslehdistä, jossa taas kerran muistutettiin kasvisruoan olevan ekologista ja terveellistä. Mukana olevassa ruokaliitteessä oli kuitenkin tuttu valikoima broileri- ja jauhelihareseptejä täysipainoisten, pääruoaksi sopivien kasvisruokien loistaessa poissaolollaan. Toisin sanoen kasvisruoat pysyvät edelleen marginaalissa suurista puheista huolimatta. Kaupparyhmittymien ruokaohjeet - joita moni hyödyntää suunnitellessaan ruoanlaittoaan - ja tarjoukset ovat edelleen visusti lihapainotteisia, vaikka juuri kasvisruokien valmistuksessa opastus olisi tarpeen (marinoitujen lihasuikaleiden paistaminen ja ruokakerman lorauttaminen sekaan ei kovin kummoista ohjeistusta vaadi).
Äkillisessä ja hävettävän harvinaisessa kansalaisvaikuttamisen puuskassa päädyin tormistautumaan ja lähettämään mainittujen asiakaslehtien palauteosoitteisiin seuraavanlaisen viestin. Mallia saa ottaa, jos kokee asian tärkeäksi. Jos tarpeeksi moni esittää aiheesta ystävällisen vetoomuksen, saattaa sillä ehkä olla joskus jotain vaikutusta. En haluaisi olla niin kyyninen, että ajattelisin suurempien voimien ja taloudellisten kytkösten automaattisesti torpedoivan pienten kuluttajien toiveet.
Hei,
ja kiitos kiinnostavasta asiakaslehdestä! Haluaisin esittää pienen kehitysehdotuksen liittyen julkaisunne ruokaohjeisiin.
Nythän on alettu yhä enemmän puhua kasvisruoan ekologisuudesta (aihetta on tuotu esille myös lehdessänne, mikä on hieno asia). On myös esitetty, että mustavalkoisen jyrkkä suhtautuminen lihansyöntiin ei ole tarpeen, vaan jo yksi kasvissyöntipäivä viikossa keventäisi itse kunkin ekologista selkäreppua sekä tekisi hyvää terveydelle ja lompakolle.
Kasvisruoat kiinnostavat ihmisiä, mutta monia arveluttaa esimerkiksi valkuaispitoisten palkokasvien tai soijatuotteiden käyttö. Se vaatiikin jonkin verran opiskelua ja paneutumista, kun taas kiireinen arkiruoanlaittaja turvautuu mieluiten valmiisiin, helposti saatavilla oleviin ohjeisiin. Sellaisia ovat myös lehtenne ruokareseptit.
Olisiko siis mahdollista saada esille lisää pääruoaksi sopivien, täysipainoisten ja maukkaiden kasvisruokien ohjeita broileri- ja jauheliharuokien rinnalle? Ehkä kasvisruokalajeista tulisi vähitellen luonnollinen vaihtoehto mietittäessä päivän ateriaa sen sijaan, että ne nähtäisiin jonkinlaisena marginaalisena poikkeamana "tavallisesta ruoasta".
Kiitos etukäteen ja mukavaa kevään jatkoa!
2 kommenttia:
No tätähän olen aina toivonut, en vain ole saanut aikaan palautetta asianomaiseen osoitteeseen. Hienosti tehty, Kati!
Hmm, tuskin vetoamisesta ainakaan vahinkoa on :).
Lähetä kommentti