lauantaina, toukokuuta 20, 2006

Härkäjuoksu

Pagistaanin urosvahvistus kävi taannoin työmatkalla Espanjassa, josta mukaan tarttui hilpeä tuliaispaita. Valmistajaksi mainittu Kukuxumusu kuulosti niin omituiselta, että siitä oli etsittävä lisätietoa.

Yritys osoittautui pamplonalaiseksi matkamuistoliikkeeksi, joka oli saanut alkunsa kolmen kaveruksen tekemistä t-paidoista. Paitoja oli valmistettu yhdeksänpäiväiseen San Fermin-festivaaliin. Siihen puolestaan kuuluu muun muassa encierro eli härkäjuoksu, jossa ihmiset juoksevat irralleen päästettyjen härkien edellä pitkin kaupungin katuja. Siksi firman tuotteissakin on usein lehmiä ja härkiä.

Mitä itse härkäjuoksuun tulee, se kuulostaa yhdeltä älyttömimmistä ihmislajin keksinnöistä. Darwin-palkintoainesta, ehdottomasti. On se sentään tasapuolisempaa peliä kuin härkätaistelut; härkien vahingoittaminen - jopa hännästä vetäminen - on encierrossa ankarasti kielletty.

Tuskinpa ne touhusta silti nauttivat, joskin allekirjoittanut saattaisi härkänä puskea erinäisiä ihmisahtereita mitä suurinta tyydytystä tuntien.

On ihme, ettei täälläkin ole jo keksitty jotakin vastaavaa, vaikka suomalaisten mielikuvitus herää kukkimaan kilpaa luonnon kanssa materialisoituen mitä merkillisimpinä kesätapahtumina. Perniön pässipinkaisu tai Kuusankosken kalkkunakarku! Heinolan hanhihippa!

6 kommenttia:

-rii- kirjoitti...

"Tuskinpa ne touhusta silti nauttivat, joskin allekirjoittanut saattaisi härkänä puskea erinäisiä ihmisahtereita mitä suurinta tyydytystä tuntien."
:D Inspiroiduin tästä ajatuksesta kovasti.

Hieno paita!

Kafkakoski kirjoitti...

Suomalaisista kesätapahtumista täällä Epsanjan televisiossa on näkynyt ainakin akankantokilpailu ja kännykänheittokilpailu, joiden järjestämispaikkakuntia en valitettavasti muista.

(Lisätään tuohon vielä Espanjassa käyvät vodkaturistit sekä Lordi, niin voimme kuvitella, millainen mielikuva espanjalaisilla on suomalaisista...)

pagisija kirjoitti...

Riite, olisipa ihmiskunnalla kollektiivinen ahteri, ja jostakin rynnisi kosminen härkä...

Paidasta tykkään minäkin!

Kafkakoski, voimme kuvitella. Voimme tosiaan ;).

Päivi kirjoitti...

"Pagistaanin urosvahvistus" --> välitön ajatus oli, että siis Minotauros!! :o Ja kun luin lopunkin, niin...

"Heinolan hanhihippa" -- mitä vikaa on perinteisessä puukkohipassa? ;)

pagisija kirjoitti...

Vai Minotauros, hih!

Puukkohippahan on kansallisurheilua, mutta kun nyt ollaan EU:ssa, pitää mielen olla avoin myös uusille tuulille.

Anonyymi kirjoitti...

Voin kertoa, että härät eivät nauti ja että niiden vahingoittaminen kuuluu osana tapahtumaan. Ennen juoksua härkien selkään ammutaan piikkejä. Tämän tuskallisen toimenpiteen tarkoituksena on luonnollisesti saada lauhkeat härät ärsyyntymään. Näin härkäjuoksusta tulee dramaattisempi, mutta härille huomattavasti tuskallisempi. http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2008/07/670765