maanantaina, marraskuuta 07, 2005

Nalkissa

Olisihan se pitänyt arvata. Työvoimaviranomaisilla oli kuin olikin varattuna vielä aimo pöllähdys lunta humanistin vaatimattomaan tupaan. Soitto työvoimaneuvojatädille sai niskavillat nousemaan pystyyn.

Edes osa-aikaisia siivoustöitä ei noin vain lopetetakaan sillä syyllä, että virallisesti työttömänä työnhakijana olisi kärkyllä oman alansa työllistämispaikkoihin, mahdolliseen täydennyskoulutukseen ja niin edelleen. Omasta irtisanoutumisesta ilman pätevää syytä seuraa se kuuluisa kolmen kuukauden karenssi, jolloin työttömyyspäivärahaa ei tipu eikä lirise.
- Osa-aikatyöt ovat yhtä lailla karenssin piirissä. Se on seurannut jopa silloin, kun on lopetettu kahdesti viikossa tapahtuva lehtien jakelu, valistaa täti ja kehottaa tekemään jälleen yhden ennakkokyselyn työvoimatoimikunnalle.
- Kannattaa kyllä varautua kielteiseen päätökseen.

Huomenna töiden jälkeen kipitetään siis työvoimatoimistoon tinkaamaan, onko asia todella ja ehdottomasti näin. Pahoin pelkään. Tähän mennessä mainitun instanssin tuottamat yllätykset ovat olleet yksiselitteisen ikäviä.

Käytännössähän se tarkoittaisi sitä, että mikäli hakemukset eivät tärppää, humanistin pitäisi siirtyä tekemään siivoustöitä täysipäiväisesti kerran alalle haksahdettuaan, tai vaihtoehtoisesti nieltävä karenssinsa kiltisti. Osa-aikaiset siivoustulot kun eivät elämiseen yksin riitä, eivät edes satunnaisiin toimittajantöihin yhdistettyinä. Tokihan samalla voi hakea alansa töitä ja apurahoja entiseen tapaan (jos puhtia vielä riittää vaikuttavien hakemusten väsäämiseen), mutta työkokemuksen kannalta hyödyllisiin työllistämisjaksoihin tai vuorotteluvapaan sijaisuuksiin ei olisi mitään jakoa. Hätälaskuksi suunnitelluista pätkätuuraushommista urkenisikin uusi ura.

Ja tilastoissa olisi jälleen yksi akateeminen työtön vähemmän.

Tämän siitä sai, kun ei osannut kysyä oikeita kysymyksiä ja olla tarpeeksi epäluuloinen ennen omaehtoisen työnteon syntiin lankeamista. Vaan eipä humanistia tilapäistöihin usuttanut neuvojakaan katsonut tarpeelliseksi karenssiasiasta varoittaa.

Olkaa, kohtalotoverit, kaukaa viisaampia.

10 kommenttia:

kiltti ihminen kirjoitti...

Arggh, on toi kyllä aikamoista. Ois jo aika saada jotain järkeä noihin käytäntöihin... Koitahan jaksaa siellä!

L. kirjoitti...

Epistä!

Anonyymi kirjoitti...

Voi ei. Puutteellista neuvontaa ovat saaneet muutkin. Kaverini menetti lukion jälkeisen työttömyyskorvauksen virheellisen neuvonnan vuoksi.

Ja sinun tilanteesi sitten; pimeänäkö niitä tilapäistöitä pitäisi tehdä, että jäisi valinnanvaraa elämään? :(

Laura

pagisija kirjoitti...

Niinpä. Joskus tuntuu, että systeemi ajamalla ajaa ihmisiä kepuloimaan ja salailemaan asioitaan. Eniten tällaisissa kuvioissa jurppiikin kaikenlaisesta omasta aktiivisuudesta kyykyttäminen...

Johan W kirjoitti...

Juu, just noin mulle kävi silloin joskus aikoinaan, kun erehdyin vastaanottamaan koulutusta vastaamatonta työtä... siinä meni sitten vähän aikaa ja paljon hermoja, että tilanteesta selvittiin...

eli kyllä Sinäkin selviät!

..jos tää nyt yhtään lohduttaa

terv. johan

weePäivi kirjoitti...

mä lähdin aikoinaan opiskelemaan osin siksi, ettei tartte kuunnella työvoimatoimiston tätien jorinoita.

Kirsti kirjoitti...

Voi hyvä ihme, mikä tarina taas. Voimia.

pagisija kirjoitti...

Kiitos kannustuksesta! Joskin vähitellen alkaa tuntua, ettei sitä edes ansaitse pelattuaan korttinsa näin kehnosti ja kehdatessaan vielä mouruta siitä julkisesti :).

Ainahan sitä jotenkin selviää tilanteesta kuin tilanteesta, mutta naiivi luottamus siihen, että yhteiskunta haluaisi kannustaa jäseniään eteenpäin alkaa kyllä olla mennyttä.

Dyro kirjoitti...

Ei jumalavita! "Sosiaaliset turvaverkot" ja niitä ylläpitävät viranomaiset ovat nyky-Suomessa pelkkiä kontrollimekanismeja.
Turvaverkkojen asemasta pitäisi puhua hämähäkinverkoista, joiden liimaan sotkeutuu, jos joskus joutuu Kelan tai sosiaalitoimen kanssa asioimaan.

Kyllä pistää vihaiseksi. Olen varma että virkailijat ovat lahjottavissa tekemään sinulle myönteisen päätöksen, järjestelmähän suorastaan kehottaa siihen. Vaan mistäs lahjusrahat? Tietysti voisit väittää irtisanoutumisesi syyksi jotain tekaistua, kuten seksuaalinen ahdistelu tms, mutta rehellisyydellä ei virastoväen kanssa pärjää. Olen itse nähnyt aivan samankaltaisen tapauksen, jossa irtisanottu tulkittiin sekä opiskelijaksi (hänellä oli yksi FM-tutkinto, ja toisen suoritusoikeus) että työttömäksi, minkä seurauksena hän ei saanut tukia mistään. Ja matalapalkkatyöstä oli hankala rimpuilla ylös.

Tsemppiä nyt kuitenkin, järjestelmä kyykyttää, mutta älä lannistu!

pagisija kirjoitti...

Jepjep, Dyro.

Sellaistakin on tällaisessa tapauksessa ehdotettu, että irtisanoutuisi terveydellisten syiden perusteella.

Mutta kun niitä syitä ei ole. En viitsisi lääkäriin mennä valehtelemaankaan. Vaan ilmeisesti työ- tai muullakaan moraalilla ei tässä yhteiskunnassa pitkälle pötkitä. Jokainen on näemmä potentiaalinen lusmuilija, jota tulee sellaisena kohdeltaman.

Ja sellaiseksihan tässä pian muuttuukin, kun yritteliäällä on joka puolella vastassa umpikuja, karensseja tai sanktioita.