lauantaina, lokakuuta 06, 2007

Siegfried Woland

"- Mitään paholaista ei ole olemassa! Ivan Nikolajevits huusi hämmentyneenä kaikesta pelehtimisestä.
- Hitto vieköön! Lopettakaa jo mielipuoliset lorunne!
Silloin hullu purskahti niin äänekkääseen nauruun, että lehmuksista heidän päittensä päältä pyrähti lentoon varpunen.
- Tuohan on myönteisessä mielessä kiintoisaa, professori sanoi naurusta täristen. - No onpas teillä täällä outoa, kysyi mitä tahansa, niin mitään ei ole!"

- Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan (suomentanut Ulla-Liisa Heino).

Kyllä se tuntuu toimivan. Jos nyt ensimmäisen jakson perusteella uskaltaa arvioita tehdä.

Nimittäin Saatana saapuu Moskovaan (Master i Margarita) venäläisenä draamasarjana. Melkoisen uskollisesti YLE Teemalla esitettävä tekele tuntuu alkuperäisteosta mukailevan. Tosin kirja on aina kirja, kyseinen kirja eritoten, ja siitä tehty filmatisointi tai dramatisointi taas... no, jälkimmäisiä pitää arvioida niiden omien rajoitusten puitteissa.

Ainoa, mikä allekirjoittanutta hieman häiritsee on se, että Wolandista tulee auttamatta mieleen brittinäyttelijä Robert Hardy alias Siegfried Farnon, tuo BBC:n Kaikenkarvaiset ystäväni-sarjan vanhempi eläinlääkäriherra*. Onko se nyt laitaa?

*Äkkäsin juuri, että olen käynyt sekä Moskovan Sadovaja-kadun asuntoyhtiö 302:n rappukäytävässä killistelemässä asunnon 50 ovea - sitä seinäkirjoitusten määrää! - että studiossa, jossa mainittua Kaikenkarvaiset ystävämme-sarjaa on kuvattu (jälkimmäinen löytyy uudelleenpystytettynä James Herriotille alias James Alfred Wightille omistetusta eläinlääkärimuseosta, joka puolestaan löytyy alkuperäisestä "Skeldale Housesta", joka on Thirskissä, Pohjois-Yorkshiressa; ehdottomasti käymisen arvoinen paikka). Kaikkeen sitä on nokkansa ehtinyt pistääkin.

Ei kommentteja: