sunnuntaina, lokakuuta 14, 2007

Mallikkaasti

Mallikkaasti ja varmanoloisin ottein järjestetty Megapolis 2022-tapahtuma veti ilahduttavasti väkeä miettimään kaupunkilaisuutta, kuluttamista ja vastuuta ympäristöstä. Dodo ja muut tapahtuman takana olleet järjestöt olivat tehneet hienoa työtä. Tällaista tarvitaan!

Aihe herätti myös Pagistaanissa jälkikeskustelua ja ajatuksenpoikasia, joita taidan vielä ruokkia ja kasvatella sopivasti huomiseksi:

Bloggers Unite - Blog Action Day

- - -

Sen sijaan toteutan omaa kuluttajuuttani palaamalla uunirahkan ohjeeseen, josta kohkasin edellisessä postauksessa. Se on testattu ja erinomaiseksi havaittu (nuorempaa koirakansalaista lukuun ottamatta tällä kokoonpanolla on asuttu vuosi saman katon alla, mitä piti juhlistaa perusteellisemmalla kokkaussessiolla). Kyseessä on kuin onkin sama herkku, jonka ohjetta olen vuosikaudet kaivannut. Kannattaa kokeilla.

Vaihdoin tosin mannaryynit vehnäjauhoon, jota muistan venäläistuttujeni omissa versioissaan käyttäneen. Lisäksi tein puolukkakiisseliä. Miedon rahkan ja kirpeän kiisselin yhdistelmä toimi - vaikka itse sanonkin - loistavasti. Toisen koemaistajan mieleen se toi viktoriankiisselin, jota heidän kotonaan on perinteisesti syöty jouluna.

Tässäpä vielä ohje, joka on siis mukailtu Maasikas-blogin virolaisen uunirahkan reseptistä.

Uunirahka (noin neljä annosta, Pagistaanissa määrät puolitettiin)

2 dl maitorahkaa
2 dl kevytkermaa tai maitoa
0,5 dl vehnäjauhoja
3 munaa (puolikkaaseen annokseen voi laittaa kaksi)
0,5-1 dl sokeria sen mukaan, miten makeasta pitää
1 tl vaniljasokeria
1-2 tl raastettua sitruunankuorta (toiminee ilmankin, mutta sitruuna tuo mukavaa lisäsärmää)
1 rkl sitruunamehua

Sekoita ainekset keskenään. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Paista 180 asteessa noin puoli tuntia niin, että rahka hyytyy kunnolla. Paloittele ja tarjoa kylmän kiisselin tai mehukeiton kanssa.

Puolukkakiisseli (samaten neljä annosta)

1/2 l vettä
3 dl puolukoita tai
2 dl puolukkasurvosta
0,75 dl tai maun mukaan sokeria
0,5 dl kylmää vettä
2,5 rkl perunajauhoja

Keitä puolukoita vedessä niin, että ne muuttuvat vaaleiksi. Siivilöi mehu toiseen kattilaan, lisää sokeri sekä ohuena nauhana kylmään veteen tehty perunajauhosuurus. Kiehauta niin, että kiisseli kuplahtaa - älä keitä. Jäähdytä.

2 kommenttia:

kerkkis kirjoitti...

Kiitos vinkistä. Kokeilin viikonloppuna mannaryyneillä ja hyvää oli. Pitää vielä kokeilla tätäkin.

Kati Parppei kirjoitti...

Kiitos kuuluu alkuperäiselle reseptin lähettäjälle - mutta kokeilla toki kannattaa tätäkin variaatiota!