keskiviikkona, toukokuuta 11, 2005

Piimää sukassa

selmajuoNauroin eilen illalla ääneen, kun luin kirjailija Tuula-Liina Variksen luonnehdinnan myönteisestä ajattelusta "piimänä sukassa", pliisuna ja osallisuudesta pakenevana.

"Ajattelun pitää olla kirkasta, terävää, puhdasta. Siihen kuuluu kriittisyys, affektit, aggressiivisuus, spontaanius, häpeämättömyys ja rehellisyys, tunteiden koko kirjo."

Olen samaa mieltä. Eikä se silti sulje pois eteenpäinvievää, elämäniloista ja luovaa pohjavirettä. Päin vastoin. Jos pakotetun myönteisellä ajattelulla hiotaan kaikki särmät jo ennen ajatusten pukemista sanoiksi, jää jäljelle vain liukas ja sileä pinta. Ei yhtään rosoa, mihin tarttua eteenpäin päästäkseen, ei minkäänlaista kitkaa, joka estäisi luisumisen mitäänsanomattomuuksien ja ympäripyöreyksien suohon.

- - -

Sisko ja lanko toivat Englannin reissultaan maanmainion The Crow Road-telkkarisarjan dvd-version. Aah! BBC:n tuottama skottisarjahan perustuu Iain Banksin samannimiseen kirjaan, ja se näytettiin Suomessa joskus 90-luvun puolella. Do you still remember, what happened to uncle Rory?

4 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Hyvin sanottu! Kiitos! Usein itse mietin, miksi positiivisen ajattelun opit tökkäävät vastaan, vaikka itse pärjään jonkin sentapaisen avulla ja vitsailen ihan suoranaisesta pollyannismistani.

Kaura kirjoitti...

Nyt muuten muistin tuon sarjan minäkin. Se oli hyvä! Onko DVD:ssäsi tekstityksiä? Itse tykkään (vaikka olen englannin suomentaja koulutukseltani) katsoa enkkulevyjä englanninkielisin tekstityksin, niin ei mene mitään vahingossa ohi.

pagisija kirjoitti...

Taitaa siinä olla tekstitysvaihtoehtokin. Ihan hyvä, sarjan skottiaksentti oli muistaakseni melkoisen mehevä ;). En ole uskaltanut vielä koskea tuohon aarteeseen; kerran kun aloittaa, ei paluuta ole...

Muistatkos, Kaura, 80-90-luvun vaihteesta BBC:n komediasarjan "Bread"? Suomennos taisi olla "Perhe on pimahtanut" tai jotain muuta yhtä typerää. Se kertoi Liverpoolissa asuvasta katolilaisesta perheestä aikuisine lapsineen.

Senkin omaiseni ostivat dvd:nä matkaansa. Luksusta!

Kaura kirjoitti...

Bread... Hmm, tuo taitaa osua televisiottomaan kauteeni. Minulla on siis ennennauttimattomia herkkuja odottamassa! Jouluna on tapana tilata DVD-levyjä Amazonilta, mutta ehkä juhannuksenakin voisi?