maanantaina, helmikuuta 27, 2006

Parhaimmillaan

Mikä sää! Viikonloppu vilahti suksien päällä mäessä ja ladulla, eikä tietokoneeseen päin tullut juuri vilkuiltua. Hemulimaisen tervehenkinen tauko oli taas kerran enemmän kuin paikallaan.

Kevättalvi alkaa olla juuri parhaimmillaan. Päivisin auringon lämpö tuntuu vaatteiden läpi, vaikka illan pimetessä talvi ottaa omansa takaisin, ottaa vielä pitkään. Järven etelänpuoleisilla rantatöyräillä näkyy jo sulia kohtia, kirkkaanleuto sää villiinnyttää tiaiset ja pensasaitojen varpuskansan.

Ja minut. Taidan karata taas toviksi ulos kolostani, kunhan aurinko kunnolla nousee.

- - -

A fisherman encounters a large fish; from Medieval Life Illustrations. Medieval Woodcuts Clipart.

Taikinapojan esimerkin rohkaisemana Pagistaanissakin uskaltauduttiin kokeilemaan Valion kolmen juuston ruokakermaa. Perjantai-illan piirakkatestailut jatkuivat muutamasta reseptistä sovelletulla savukalapiiraalla. Lopputulos oli sen verran herkullinen - ja syöjät sikäli nälissään - että koko paistos syötiin kahteen pekkaan kertaistumalta.

Tässäpä ohje, jos joku haluaa kokeilla. Kasviksia voi täytteeseen laittaa lisääkin tai vaihtaa kalan vaikkapa palvikinkkuun. Kymmenprosenttinen juustokerma keventää kokonaisuutta mukavasti ja tuo miedot maut hyvin esille.

Sipulinen savukalapiiras

Pohja:
1,5 dl spelttijauhoja (hiivaleipä- tai grahamjauhotkin käyvät)
1 dl kaurahiutaleita
ripaus vehnäleseitä
1/4 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
50 g margariinia
1 dl rasvatonta maitoa

Täyte:
1-2 sipulia
puolikas purjo
200 g ruodotonta savusiikaa tai muuta savukalaa
2,5 dl kolmen juuston ruokakermaa (TAI 50 g juustoraastetta ja 2 dl kevytkermaa)
3 munaa
pippuria
(tilliä)

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää sulatettu rasva ja maito. Sekoita tasaiseksi ja levitä piirasvuoan (halkaisija n. 25 cm) pohjalle ja reunoille.

Silppua sipuli ja purjo ja hauduta ne rasvatilkassa pehmeiksi. Paloittele kala. Sekoita keskenään munat ja ruokakerma, mausta. Levitä pohjalle sipuliseos sekä kala ja kaada päälle kermaseos. Paista 200 asteessa puolisen tuntia. Tarjoa salaatin kanssa.

2 kommenttia:

Antti kirjoitti...

Tuo kolmen juuston kerma on tosiaan yllättävän kivaa kamaa, ja 10-prosenttisena vielä suhteellisen vyötäröystävällistä =)

Kati Parppei kirjoitti...

Juu, ehdottomasti tervetullut uutuus! Tosin odotin juustojen maistuvan kermassa vielä voimakkaammin - mutta kun asian tietää, osaa maustaa sen mukaan.