sunnuntaina, maaliskuuta 05, 2006

Muinainen hirvi

Sunnuntain hiihtoretkellä Nuuksiossa evästauko pidettiin kunnianarvoisassa seurassa. Pitkäjärven rantakallioon maalattu yksinäinen hirvi lienee kampakeraamiselta ajalta, eli ikää sillä voi olla kuutisentuhatta vuotta. Sitä ei pääse katsomaan kuin talvisaikaan jäätä pitkin, ellei sitten kesällä meloen tai soutaen.

Kalliomaalauksia voi käydä ihmettelemässä ympäri Suomen. Yllättävää on, että Pitkäjärven hirven tapaan monet on löydetty vasta 70-luvulla (joskin "virallinen" löytyminen taitaa usein olla eri asia kuin suusta suuhun kulkenut paikallistieto kallioon maalatuista kuvista).

2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Kerro tyhmälle jotta mitenkäs nuitten sarvipäiden ikä määriteltiinkään? Jollain kemiallisella testillä vai kostean illan päätteeksi tehdyllä tieteellisellä esseellä?

...ai mitennii gradu taas tökkii...

Kati Parppei kirjoitti...

Samaa mekin tyhmät pähkäilimme mainitulla evästauolla. Päättelimme, että karkea määritys on tehty muiden seudulta löytyneiden asutuksen/muun ihmistoiminnan jäänteiden perusteella sekä muualta tehtyihin löydöksiin vertaillen. Tekniikan kehittyessä kuvaan ovat tulleet hiiliajoitus, järvien sedimenttitutkimus jne. En tosin tiedä, saako nimenomaan kalliomaalauksista irti iän tarkempaan määrittämiseen tarvittavia hitusia. Luulisi saavan.

Ai miten niin historiantutkija...;)?