perjantaina, elokuuta 19, 2005

Jalo joutilaisuus

Tuskin mikään sopii loppukesän iltaan yhtä hyvin kuin ilmainen puistokonsertti. On kovin sympaattista, että sellaisia ylipäänsä järjestetään pääsymaksullisten kaljatelttakemujen rinnalle.

Tampereen Filharmonia ja Anssi Tikanmäen orkesteri pistävät Ratinanniemen puistolavalla parastaan höystettyinä näyttelijä Kati Outisen kertojanäänellä ja oopperalaulaja Johanna Rusasen sooloesityksillä. Konsertissa kuullaan otteita Tikanmäen Maisemakuvia Suomesta-sarjasta sekä musiikkia Aki ja Mika Kaurismäen elokuvista.

Yleisöä on aivan puiston täydeltä. Tiivis tunnelma kohoaa pilvettömälle iltataivaalle, jonne tervapääskyt viiltelevät viimeisiä kesän jälkiä.

- - -

Konsertin aikana taivaanrannan ylle nousee summaton, voinkeltainen kuu. Elokuu. Mietin lähtemistä järvenrantaan kameran ja jalustan kanssa, mutta kotiovelle ehdittyäni olen tullut toisiin ajatuksiin. Näyttäähän kellokin jo puolta yhtätoista. Sitä paitsi jalustasta pitäisi irrottaa vanhan kameran välikappale, ja laajakulmakin on yhä remontissa, ja...

Olen laiskistunut sitten viime näkemän. Mietin, joko pitäisi huolestua vai olla hyvillään siitä, että on oppinut hieman vähentämään ylenmääräistä poukkoilua asiasta toiseen.

Mutta eipä menetetä vielä yöunia. Tuloksia ja mittoja suosivassa yhteiskunnassamme kansalainen voi luonnollisesti testata, heilahtaako velttousmittari punaisen puolelle. Korostukset ovat allekirjoittaneen.

Sinulla ei ole hätää: laiskuutesi on normaalitasoa! Olet selkeästi laiskottelemaan taipuvainen, mutta luontainen mukavuudenhalusi ei silti estä sinua tekemästä töitä ja muutenkin hoitamasta asioita.

Sillä vaikka sinulla onkin tapana usein hieman vitkutella ja jättää asiat viime tippaan sekä puuhailla päämäärättömästi sitä sun tätä ahkeran ja päämääräisen keskittymisen sijasta, saat hommasi aina hoidettua ja sinuun voidaan luottaa esimerkiksi työtehtävissä. Muutenkin elämäsi on kunnossa. Annat laiskuudellesi periksi juuri sopivasti: usein laiskuutesi auttaa sinua keksimään helpomman ja itseäsi säästävämmän keinon tehdä jokin asia. Se estää sinua myös suhtautumasta asioihin liian vakavasti ja tunnontarkasti. Toisin sanoen tällä ahkeralla mutta kuitenkin rennolla asenteella et ole juuri vaarassa polttaa itseäsi loppuun liian täydellisyydentavoittelun vuoksi.


No, viimeksi mainittua en ole kyllä epäillytkään.

Macabre borderpiece from A Book of Christian Prayers, printed by Richard Yardly and Peter Short for Richard Day, London, 1590 (Medieval Woodcut Clipart).

Laiskuuttakin on monenlaista. Kirkkoisä ja skolastikko Tuomas Akvinolainenhan listasi 1200-luvulla laiskuuden yhdeksi seitsemästä kuolemansynnistä, joskaan määritelmä ei ollut aivan niin yksioikoinen. Muun muassa teologi ja kirjailija Jaakko Heinimäki onkin analysoinut laiskuuden tarkoittavan hengen velttoutta, jonka vastahyveenä on jalo joutilaisuus. Se on puolestaan hysteerisen suorittamisen ja tehottoman touhuamisen vastakohta.

Jalo joutilaisuus on taito olla tekemättä. Se on jonninjoutavan puuhastelun vastahyve. Joutilaisuudessa nousevat mieleen juuri ne ajatukset, joita hääräämisellä yritetään torjua. Se on myös kaikenlaisen luovuuden edellytys. Joutilaisuus ei edellytä minkäänlaista mietiskelyä, vaan sitä voi harjoittaa vaikka kävelyllä tai mieluiten sohvalla.
(Ote YLE:n Pyhät ja pahat-ohjelmasarjan esittelystä.)


Luovasta laiskuudesta on niin ikään kirjoittanut kulttuurintutkija Jyrki Piispa (joka näemmä pitää myös verkkopäiväkirjaa).

Menenpä ottamaan nokoset.

Ei kommentteja: