perjantaina, tammikuuta 13, 2006

Nuuttipukin sarvet

Tänään 13. tammikuuta* on paitsi pahamaineinen perjantai, myös nuutinpäivä, joka on nimetty tanskalaisherttua Knut Lavardin mukaan. Hänet murhattiin heti joulurauhan päätyttyä v. 1311. Ovelaa, koska joulurauhan aikana tehdystä henkirikoksesta olisi tullut ankarampi rangaistus. Postuumia hyvitystä herttua tosin sai, kun hänet julistettiin pyhimykseksi nelisenkymmentä vuotta myöhemmin.

Suomalaiseen kansanperinteeseen ovat kuuluneet karnevaalihenkiset nuuttipukit, jotka kiertelivät taloissa kerjäämässä ruokaa ja olutta usein sarvekkaiksi olennoiksi pukeutuneina. "Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi", tuumasi kansa.

- - -

Koska nuutinpäivä lopettaa joulun, kaivoin jääkaapista viimeiset tortuntäytteet ja jalostin ne ajankohtaan sopivasti helppotekoisiksi hillosarviksi. Luumutäytteiset sarvet sopivat joulutortunystävien pehmeäksi laskuksi arkeen (muun muassa Pagistaanin vakituisen viikonloppuvahvistuksen mielestä torttuja voisi hyvin syödä ympäri vuoden).

Hillosarvet

25 g tuoretta hiivaa tai pussi kuivahiivaa
100 g margariinia tai voita
1 dl maitoa
1 1/2 rkl sokeria
ripaus suolaa
noin 4 dl vehnäjauhoja

Täytteeksi paistonkestävää hilloa tai marmeladia (itse käytin luumu- ja aprikoosimarmeladin sekoitusta).

Sulata rasva. Lisää maito ja liuota hiiva kädenlämpöiseen seokseen. Kuivahiiva sekoitetaan ensin pieneen määrään jauhoja; sitä käytettäessä neste saa olla hiukan lämpimämpää. Lisää sokeri, suola ja suurin osa jauhoista. Vaivaa tasaiseksi ja kohota peitettynä kolmisen varttia.

Vaivaa taikinaan loput jauhot. Jaa se kahteen osaan ja kaulitse pyöreiksi levyiksi (läpimitta n. 25 cm). Leikkaa ne kahdeksaksi sektoriksi. Laita teelusikallinen täytettä kunkin kolmion leveään päähän ja rullaa kolmiot sarviksi leveästä päästä alkaen. Pellille siirrettäessä kärjen tulee jäädä sarven alle.

Kohota sarvia n. 30-40 minuuttia, voitele munalla, ripota päälle raesokeria ja paista n. 5-7 minuuttia 250 asteessa. Hyvää tulee.

*Aikaisemmin nuutinpäivää vietettiin 7.1.

6 kommenttia:

kiltti ihminen kirjoitti...

Meillä täällä Porin nurkilla lapset kiertelevät edelleen nuuttipukkeina. Esittävät laulun ja saavat karkkia, olutta en ole rohjennut tarjota ;)

Meillä on käynyt tänään yksi Batman, neljä (olettaakseni, en ole fani) Potter-hahmoa ja kolme eläinhahmoa. Eli pukukoodi on hieman vapautunut aikojen saatossa... (Etunsa siinäkin, että ollaan kujan viimeinen talo, yhdellä tuttavalla oli jonain vuonna käynyt 62 lasta lahjottavana!)

Iloinen leipuri kirjoitti...

Voi, kun on hianoja sarvia. Ihan niin kun suaraan leipomosta.

pagisija kirjoitti...

Kiltti: on mielenkiintoista, että tuo perinne on säilynyt yhä lännessä ja etelässä. Idässä käydään vain virpomassa :).

Leipuri: Kiitos ja kumarrus! Helppotekoisia olivat, en ole ennen sarvia tullutkaan väsänneetkään.

Herkku kirjoitti...

Sinut on haastettu!
Katso: http://herkku.vuodatus.net/blog/61720

tuitu kirjoitti...

Nuutin äiti kiittää ja kumartaa ja kokeilee tänään reseptiä! Lupasin nimittäin perjantaina että leivon Nuutin päivän kunniaksi... Well, parempi myöhään kun milloinkaan :)

pagisija kirjoitti...

Hehee, Herkku - palaan haasteeseen piakkoin :D.

Tuitu: kiitos kiitoksesta ja terveisiä Nuutille, kivaa nähdä vanhoja nimiä käytössä!